Hjemme hos os: Madlavning, Bagetid, Brød og kager, Kreative påfund og Familietid. Velkommen.

mandag den 5. maj 2014

Påskefrokost - snaps til silden

Da familien efterhånden er godt fordel rundt omkring i Danmark, blev det hos os årets påskefrokost blev afholdt. Hvilket jeg har fortalt lidt om her, da det ikke var den nemmeste opgave med mit dumme bækken, men heldigvis havde jeg hjælp (og manden tog en stor del af ansvaret, da det var hans idé)

Når nu man inviterer på påskefrokost, mente troldens farfar bestemt at der hørte sig sild til. Som traditionen byder i Danmark, hører der sig snaps til sild. Så mens farfar stod for køb af sild, var jeg så heldig at vi (her mener jeg selvfølgelig familien, da jeg pænt må vente til næste år) fik lov at smage på lidt forskellige varianter. 


Jeg havde nemlig fået lov at sætte en smagstest på bordet af disse tre varianter. Selvfølgelig fra Aalborg akvavit. Selvom jeg aldrig har lært at drikke snaps, er det den eneste snaps som jeg kan nævne. 

Da alle mand skulle køre hjem om aftenen var det smagen der var i højsædet, for når der kun må smages, skal det altså smage godt. 

Lidt om Akvavitterne: 

Generelt synes jeg denne oplysning er ret interessant: 
Der er snaps – og så er der akvavit!
I daglig tale skelner de færreste mellem snaps og akvavit, men 
det er langt fra alt brændevin, der må kaldes akvavit. Ifølge en EU-forordning skal en akvavit nemlig være fremstillet, så aroma og smag primært stammer fra destillater fra frø af kommen og/eller dild. Desuden må der ikke tilsættes essensolier, og alkoholprocenten skal være minimum 37,5 %.

Om de tre akvavitter skriver Aalborg følgende: 
AKVAVITTENS UKRONEDE KONGE: Aalborg Taffel Akvavit (Rød Aalborg)
Med sin alkoholstyrke og kraftige kommenkrydrede smag nydes den karakterfulde Aalborg Taffel Akvavit bedst afkølet til kraftige danske frokostretter, især den marinerede sild. Sammen med alkoholstyrken løsner den kraftige og karakterfulde kommensmag op for den fede smag og renser munden. Derudover tilfører kommenkarakteren madens krydring et løft. Kommen går således rigtigt godt til eddike, der indgår i vinaigrette samt i syltede grønsager (syltede agurker, rødbeder og rødkål for blot at nævne nogle få)
 Aalborg Taffel Akvavit er akvavittens ukronede konge – den originale krystalklare danske kommenakvavit. Det var brændevinspioneren Isidor Henius, der i 1846 første gang satte flasken med den karakteristiske rød-hvide etiket på frokostbordet, og dér har den holdt sig lige siden. Aalborg Taffel Akvavit – eller Rød Aalborg, som den også kaldes – er fortsat Danmarks mest populære spiritus. Den er både med, når danskerne dækker op til frokost, og når kongehuset inviterer til taffel.
DEN MILDERE KLASSIKER: Aalborg Export Akvavit
Aalborg Export Akvavit er den klassiske, gyldne danske akvavit. Den blev lanceret tilbage i 1913, og som navnet antyder, var den oprindelig især tiltænkt eksport. I dag er Aalborg Export Akvavit en fast gæst på de danske frokostborde. Og forståeligt nok. Med et alkoholindhold på 38 % og en elegant afrunding med sherry er Aalborg Export Akvavit en både lettilgængelig og smagfuld oplevelse. Styrkemæssigt placerer den sig midt i skalaen.

Aalborg Export Akvavit er med sin afbalancerede smag en glimrende ledsager til især lette frokostretter, men også klassiske danske frokost- og middagsretter.
LUKSUSAKVAVITTEN: Aalborg Nordguld Akvavit
Aalborg Nordguld Akvavit er en gylden luksusakvavit med sin helt egen historie – destilleret på rav og lagret på sherryfade. Farven er smuk og gylden, smagen blød og rund.
 Denne eksklusive 'Limited Edition' gaveæske er lavet i samarbejde med den internationalt anerkendte kunstner Naja Conrad-Hansen, som er kendt for at kombinere illustration, maleri og grafisk design, der stimulerer øjet og fantasien.
 Naja Conrad-Hansen har ladet sig inspirere af det gyldne rav og formår med sit unikke design at fortælle den spændende historie om Aalborg Nordguld Akvavit.
Skulle jeg selv have været ude og købe snaps til silden, havde jeg nok valgt den gode gamle klassiker Aalborg Taffel Akvavit eller som vi kalder den Rød Aalborg. 
Det var dog ikke den der vandt smagstesten herhjemme. Her var det nemlig Aalborg Nordguld Akvavit, som blev den helt store vinder. Så vi fik en ny favorit på bordet. Hvad er favoritten på jeres frokostbord?
- Jeg har fået de tre flasker som tak for testen, men meninger og holdninger er helt mine egne (denne gang dog mest familiens)
Share:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Popular Posts

Categories

Unordered List

Follow on Bloglovin

Text Widget

Blog Archive

Leveret af Blogger.

Faste læsere

Labels

Søg i denne blog

Blogroll

About

Flickr

BTemplates.com

Copyright © Biancas Kageverden | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com